Dyrking av erter

Ferske erter smaker fantastisk både rå og kokt. Sødmen kommer aller best frem når de er ferske så prøv å la det gå kortest mulig tid fra de høstes til servering. Det skilles mellom margert som har en skolme med innerhinne og rynkede frø og dyrkes vanligvis til konservering, mens pillerter har runde frø og brukes mest som modne erter.  Margert har søtere frø enn pillertene. Sukkerertene runde søte frø og belger uten innerhinne. Mens de er unge kan hele belgen derfor spises. Margsukkererter er en blandings mellom sukker- og margerter og har søte frø og hinnefrie belger.

Erter kom sannsynligvis til Norge med kristendommen, og hageerter ble for første gang beskrevet allerede i det 13. århundre. Siden erter har blitt dyrket i Norge i flere århundrer, finnes det et relativt stort sortsmangfold av erter i Norge.

Du kan finne mange ulike sorter av erter i den digital gartneren med informasjon om egenskapene deres og råd om dyrking.

Såing

Erter er enkle å dyrke, krever lite næring, men foretrekker god jordstruktur. De høyvokste sortene vil trenger noe å klatre på som gjerder eller stativer. Erter trenger mye fuktighet. Bruk gjerne jorddekke for å holde på jordfuktigheten.

Erter vokser best tidlig på sommeren før det blir for varmt. Hvis du bor et sted hvor det kan bli veldig varmt på sommeren bør du passe på at du får ertene i jorden tidlig på våren. Du kan også forkultivere dem innedørs for å få en ekstra tidlig start.

Erter sås ellers normalt direkte på friland noen uker før siste frostdato, enten på enkeltrader med 80 cm mellom radene eller dobbeltrader med 100 cm mellomrom.

Høsting

Hvis du startet tidlig kan de først ertene høstes allerede i slutten av juni. Start høsting fra bunnen av planten og høst regelmessig for å stimulere til at planten danner flere belger. Fjern alle belger som har blitt for gamle. Topp også gjerne det øverse skuddet på planten når de første belgene er modne. Toppskuddet smaker ypperlig i salaten.

Du kan enkelt spare før til neste års sådd. La belgene være på planten så lenge som mulig. Deretter kan du høste hele planten like før belgen deler seg og heng den til tørk. Du kan også legge belgene til tørk på et brett frem til belgen deler seg. Ertene tett beholder eller en papirpose på et kjølig og tørt sted.

Problemer og sykdommer

Frøene kan rotne hvis de blir utsatt for lengre perioder med kaldt, vått vær etter sådd. 

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke erter, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:

  1. Grow peas for pods: small, large and mangetout. Video av Charles Dowing: https://www.youtube.com/watch?v=vRVSNYTVLRs
  2. Dyrk dine egne grønne erter. Blog av Sara Bäckmo: https://www.sarabackmo.no/dyrk-din-egne-gronne-erter/
  3. Erter og åkerbønner. Fagartikkel fra Agropub: https://www.agropub.no/fagartikler/erter-og-akerbonner
  4. Peas – key growing information. Johnnys Seeds: https://www.johnnyseeds.com/growers-library/vegetables/peas/peas-key-growing-information.html
Kjenner du til andre god kilder til informasjon som vi burde inkludere? Gi oss gjerne tilbakemelding om det ved å legge inn en kommentar eller ved å ta kontakt på info@digitalgardener.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *