Dyrking av erter

Erter kom sannsynligvis til Norge med kristendommen, og hageerter ble for første gang beskrevet i det 13. århundre. Siden erter har blitt dyrket i Norge i flere århundrer, finnes det et relativt stort sortsmangfold av erter i Norge.

Blant erter skilles det mellom pillerter, mergerter og sukkererter. Pillerter har runde frø og brukes mest som modne erter. Margert har en skolme med innerhinne og rynkede frø og dyrkes vanligvis til konservering. Margert har søtere frø enn pillertene. Sukkerertene runde søte frø og belger uten innerhinne. Mens de er unge kan hele belgen derfor spises. Margsukkererter er en blandings mellom sukker- og margerter og har søte frø og hinnefrie belger.

Du kan finne mange ulike sorter av erter i den digital gartneren med informasjon om egenskapene deres og råd om dyrking.

Såing

Erter er enkle å dyrke, krever lite næring, men foretrekker god jordstruktur. De høyvokste sortene vil trenger noe å klatre på som gjerder eller stativer. Erter trenger mye fuktighet. Bruk gjerne jorddekke for å holde på jordfuktigheten.

Erter vokser best tidlig på sommeren før det blir for varmt. Hvis du bor et sted hvor det kan bli veldig varmt på sommeren bør du passe på at du får ertene i jorden tidlig på våren. Du kan også forkultivere dem innedørs for å få en ekstra tidlig start.

Erter sås ellers normalt direkte på friland noen uker før siste frostdato, enten på enkeltrader med 80 cm mellom radene eller dobbeltrader med 100 cm mellomrom.

Høsting

Problemer og sykdommer

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke erter, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:

  1. Grow peas for pods: small, large and mangetout. Video av Charles Dowing: https://www.youtube.com/watch?v=vRVSNYTVLRs
  2. Dyrk dine egne grønne erter. Blog av Sara Bäckmo: https://www.sarabackmo.no/dyrk-din-egne-gronne-erter/
  3. Erter og åkerbønner. Fagartikkel fra Agropub: https://www.agropub.no/fagartikler/erter-og-akerbonner
  4. Peas – key growing information. Johnnys Seeds: https://www.johnnyseeds.com/growers-library/vegetables/peas/peas-key-growing-information.html
Kjenner du til andre god kilder til informasjon som vi burde inkludere? Gi oss gjerne tilbakemelding om det ved å legge inn en kommentar eller ved å ta kontakt på info@digitalgardener.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *