Dyrking av bondebønner

Bondebønner kalles også hestebønner, bønnvikke eller favabønner. De er en av våre eldste kulturplanter og er en rik kilde til protein. Den er hardfør og enkel å dyrke, og er blant det aller første du kan høste på sommeren. Må ikke forveksles med buskbønner som er langt mer krevende og varmekjære.

Direkteså

Bondebønner kan forkultiveres, men det enkleste er å så dem direkte på friland. De trenger knapt 4-5 grader jordtemperatur og er en av de aller tidligste vekstene som kan sås om våren. Så gjerne bønnene i kombinasjon med poteter.  Så flere bønner med noen ukers mellomrom hvis du ønsker å høste bondebønner gjennom hele sommeren. 

Noen sorter er også så hardføre at de kan tåle å sås på høsten for tidlig høsting året etter.

 

Forkultivering og utplanting

For ekstra tidlig avling kan bondebønnene forkultiveres. Så bønne ca. 5 cm dypt i pluggbrett eller potter. Gi dem godt med vann og sett dem på et lyst sted. Plant småplantene ut så snart det er mulig, men pass på å herde plantene først. Småplantene vokser raskt og kan bli veldig høye og skratne hvis de vokser inne med litt for lite lys så ikke så dem tidligere enn 2-3 uker før du planlegger å plante dem ut.

 

Oppfølging

Bondebønner blir mellom en halv til to meter høye, men de har kraftige stilker og det er kun de høyeste som vil trenge litt støtte. Sett ned en støtte på hver side av beddet før de har blitt en meter høye og dra snor mellom støttene som plantene kan vokse innenfor. Du kan også prøve å så dem tett slik at de kan få støtte av hverandre.

Bondebønnene trenger ikke ekstra stell utover luking, vanning og jorddekke. Tilstrekkelig vanning er viktig i perioden hvor belgene dannes.

Høsting

Høst hyppig så snart de første belgene er modne. Høsting vil oppmuntre planten til å danne flere belger. Smaken vil endrer seg fra mild til bitter hvis du venter for lenge med å høste dem. 

Problemer og sykdommer

Fugler og smådyr vil gjerne spise de små spirene. 

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke bondebønner, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse lenkene:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *