Dyrking av tomat

Tomater finnes i mange ulike farger og former. De er også blant grønnsakene som er mest populær å dyrke hjemme fordi den er enkelt å lykkes med i en potte på begrenset plass, og fordi smaken blir så mye bedre enn tomatene du kan kjøpe i butikken. 

For dyrking skilles det mellom busktomat (determinant) og ranketomat (indeterminante). På busktomatene stopper veksten på hovestammen opp når det har blitt dannet et bestem antall klaser avhengig av sort. Derimot dannes det et stort antall sideskudd som man ikke trenger å fjerne. Ranketomater fortsetter å vokse i høyden helt til sykdom eller kulde avslutter veksten. Sideskuddene på disse sortene kalles «tyver». Disse «tyvene» må fjernes for å unngå at de stjeler for mye energi fra hovedstammen. De fleste veksthussorter er av typen ranketomat, mens hvis du ønsker å dyrke i et potte på balkongen bør du velge en busktomatsort. Det bør stå på frøposen hvilken type tomat sorten tilhører.

Forkultivering

Tomat sås normalt innendørs mellom februar og april.  Planter som skal vokse i drivhus sås 4-6 uker før utplanting, mens planter som skal vokse på friland bør få litt mer tid på seg, dvs. ca, 8-10 uker. Tomater kan ikke plantes ut før faren for kuldegrader er over, med mindre man har mulighet å varme opp drivhuset. De trenger også lys, så hvis du vil starte før april vil du trenge ekstra vekstlys. Noen tomatsorter som modner tidlig kan også plantes på friland. Dette forutsetter at de plantes på et lunt og solrikt sted. 

Spesielt i spiringsfasen må temperaturen holdes på minst 20°C, og gjerne litt varmere (22 – 28°C).  Spiretid er normalt 2-7 dager, men noen sorter kan være tregere. De kan gjerne stå mørkt frem til de spirer, men etter spiring vil plantene trenge mye lys. Da kan de også settes litt kjøligere. Unngå å sette spirene i full sol i vinduskarmene, da vil de bli brent.

Tomatene kan gjerne sås i små potter med to frø i hver potte, eller med flere frø i en litt større potter. Du trenger ikke pluggbrett hvis du kun dyrker til egen familie. Når du skal beregne hvor mange frø du skal så så husk på at tomatfrø er spirevillige og at noen sorter kan gi mange hundre tomater fra en og samme plante. Du trenger ikke bruke egen såjord til tomater, de kan sås direkte i næringsrik plantejord.  

Når de første, virkelige bladene oppstår bør spirene plantes om (prikles) til egne, individuelle potter. Pass da på at småplantene får næringsrik plantejord, gjerne iblandet litt kompost. Plant stammen så dypt som mulig, slik at den kan produsere flere røtter.

Utplanting

Temperaturen i jorden bør være minimum 16°C før utplanting. Herde småplantene før utplanting.

Tomater er ganske næringskrevende, og jorden bør gjødsles rikelig med kompost eller husdyrgjødsel før planting. Du kan også gjerne gjødsle med brenneslevann eller lignende i vekstsesongen. Tomater trenger også en del vann i perioden etter planting, men når fruktene begynner å modne er ikke behovet så stort lenger. 
 

Oppfølging

Sideskudd (tyver) bør fjernes på ranketomatene gjennom hele sesongen. Sjekk dem minimum annen hver uke. Fjern også stygge blad fortløpende uavhengig av type tomat, det vil hindre at sykdom får utvikle seg.

Mot slutten av sesongen kan toppen av plantene klippes av. Det er da bedre om kraften i planten brukes til å modne de grønne tomatene enn å sette nye blomster.

Høsting

Tomatene er høsteklare når de er røde og litt myke. Ikke høst umodne tomater med mindre det er helt på slutten av sesongen og du ønsker modne dem ferdig innendørs.

På slutten av sesongen kan du slutte å gjødsle tomatene og vanne sparsomt. Du kan også fjerne blomster og blader for å få de siste tomatene til å modne raskere. Når nettene blir kaldere kan du ta ta klasene med grønne tomater inn og la de modne i vinduskarmen. 

Problemer og sykdommer

Tomater er lite utsatt for sykdom, så lenge syke blad og plantedeler fjernes. På slutten av sesonger kan du få frukter som sprekker. Dette kan skyldes ujevn vanning eller varierende temperatur.

Bladlus kan forekomme, og kan da spyles bort med vann eller knipes bort. Larven til tomatfly eller andre nattflylarver kan gnage på bladene. Larvene kan ristes av plantene og knuses.

Tørråte fra potet kan også angripe tomat. Unngå derfor å dyrke poteter i nærheten av tomatene og pass på at smittede plantedeler kastes i restavfall eller brennes.

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke tomat, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:

  • Så guide for tomater, fra tomatprat.no: https://tomatprat.no/blogs/news/sa-guide-for-tomater
  • Hvordan så tomat fra frø. Blog av Maria Berg Hestad: https://mariaberghestad.no/blogg/2019/01/09/sa-tomat
  • Tomater fra frø til innhøstingBlog av Sara Bäckmo: https://www.sarabackmo.no/ny-serie-tomater-fra-fro-til-innhosting/
  • Flere tomater med nye planter – enklere blir det ikke. Blog av Espen 
  • Garden Fresh tomatoes, no dig required, Video av Charles Dowding:

Kjenner du til andre god kilder til informasjon som vi burde inkludere? Gi oss gjerne tilbakemelding om det ved å legge inn en kommentar eller ved å ta kontakt på info@digitalgardener.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *