Dyrking av gulrot

Gulrøtter er en av de mest allsidige og populære grønnsakene vi har, og er elsket for sin søte, sprø smak og næringsverdi. Heldigvis er de også veldig enkle å dyrke, selv i en liten hage.

Det finnes mange ulike varianter av gulerøtter med ulike egenskaper, smak og farger.  Den digitale gartneren har informasjon om dyrking av de variantene som er tilgjengelige i plantebiblioteket, og kan hjelper deg med å planlegge såing av gulrøtter i flere hold slik at du kan høste ferske gulrøtter gjennom hele sesongen. Under finner du noen generelle råd for dyrking av gulrøtter og tips til kilder hvor du kan lære mer.

Forberedelser

Velg et solrikt sted i hagen for å dyrke gulrøttene, da de trenger sollys for å vokse. Gulrøtter foretrekker også løs, lett og godt drenerende jord for å vokse. For å unngå deformasjon, må du også passe på at det ikke er store steiner i jorden. Bruk et hagegreip for å løsne jorden og bland inn kompost for å forbedre jordens næringsinnhold og tekstur.

 

Dyrking

Gulrot kan sås 2-4 uker før siste frostdato. De vokser raskere når jorden har varmet seg opp litt og spirer først ved ca. 15  °C. Du kan også så veldig sent på høsten for neste sesong.  Hvis du vil ha en tidlig start kan du så inne i melkekartonger.

Gulrotfrøene er små og kan være vanskelige å håndtere. Bland dem med sand eller kaffegrut for å fordele dem jevnt. Så frøene i rader som er ca. 30 cm fra hverandre, med ca. 2 cm mellom frøene og ca. 1 cm dyp. Vann forsiktig.

Når spirene har kommet opp, må de tynnes ut til ca. 5 cm fra hverandre. Dette vil gi dem bedre mulighet til å vokse til sunne, modne gulrøtter.

Gulrøtter trenger jevn fuktighet for å vokse ordentlig. Vann dem grundig en eller to ganger i uken, avhengig av værforholdene. 

Legg gjerne gressklipp, halm eller blader på jorden rundt gulrøttene for å hjelpe til med å bevare fuktigheten og holde jorden kjølig. Vær forsiktig med å tilsette  næring utover dette da for mye næring vil resultere i mye blader og små røtter.

Høsting

Gulrøtter kan høstes så snart de er store nok til å spise. Trekk dem forsiktig opp fra jorden, og pass på å ikke skade røttene til naboplanter. Fortsett å høste gjennom hele sesongen.

Problemer og sykdommer

Gulrot er (som navnet tilsier) utsatt for gulrotfluer. Samplanting med løk kan redusere problemet noe du gulrotfluen ikke liker lukten av løk. Bruk av jorddekke som gressklipp kan også hjelpe.

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke kål, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *