Dyrking av gresskar og squash

Både squash og gresskar tilhører gresskarfamilien. I mange land kalles squash for zucchini som er et italiensk ord for lite gresskar. Dette er også grønnsaker som blir mye bedre når du dyrker dem selv, blandt annet fordi det finnes så mange gode varianter å dyrke som du aldri vil finne i butikken.

Squash stammer fra sentral-Amerika og inngår tradisjonelt i samdyrking med mais og bønner. Slik dyrking kalles «de tre søstre». 

Dyrking

Gresskar og squash egner seg til dyrking på friland, men er varmekrevende. Den trives også best i veldrenert og næringsrik jord. Du bør velge et lunt og solrikt sted, og gjerne blande inn rikelig med kompost i jorden. Plantene vokser best når lufttemperaturen holder seg i snitt over 18ºC. Hvis du bor i en kaldere del av landet er det best å dyrke dem i et drivhus.

De fleste sortene har en lang vekstsesong og det er en fordel med forkultivering hvis du skal få utnyttet sesongen.  De fleste steder i Norge kan du så squash og gresskar fra midten av april til utplanting i slutten av mai. Du kan også så squash direkte på friland når jorden er oppvarmet til min. 15°C. Gresskar bruker lengre tid på å modne og bør derfor forkultiveres.

Dekk gjerne også til jorden med gressklipp, halm e.l. slik at jorden holder på fuktigheten og får tilført næring underveis i sesongen.

Både squash og gresskar trenger relativt mye areal: 1 plante vil trenger cirka 1 m². Til gjengjeld vil du kunne høste mange frukter fra samme plante.

Forkultivering

Så 2-4 frø i hver plugg/potte 3-4 uker før utplanting. Både squash og gresskar vokser fort så ikke så for tidlig! Hold temperaturen høy frem til spiring (23-35°C) og tynn ned til 1 plante per. plugg. La småplantene stå varmt, lyst og luftig. Det er viktig at jorden holdes fuktig, men ikke for bløt. 

Herde småplantene i 4-7 dager før utplanting. Squash og gresskar har følsomme røtter så vær forsikig ved utplanting. Av samme grunn bør du også unngå å potte om småplantene dine.

Oppfølging

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Høsting

Høst squash flere ganger i uken når de første fruktene modnes. Hvis squash 

Squashblomstene høster du om morgenen før de lukker seg. Sett dem inni hverandre slik at de holder formet. Squashblomstene har kort holdbarhet og bør tilberedes samme dag. 

Gresskar kan du la vokse så stor som mulig, men pass på å høste dem før den første nattefrosten setter inn. Gresskar smaker ofte bedre når de har vokst seg store, og tåler også da lagring bedre. 

Problemer og sykdommer

Dårlig pollinering fra bier kan være et problem.

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke kål, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:

  1. Gresskar Fagartikkel fra Agropub: https://www.agropub.no/fagartikler/gresskar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *