Dyrking av kål

Kål er godt og sunt, og heldigvis er det også enkelt å lykkes med å dyrke kål. Den største utfordringer er at mange insekter, snegler og andre dyr også liker kålen godt. Derfor bør du starte forkultivering av kålen inne. Småplantene du planter ut er bedre rustet til å stå i mot potensielle angrep fra insekter og snegler. Ved å så kålplantene innendørs tidlig på våren, vil du også dem bedre tid til å utvikle seg før de plantes utendørs når været har blitt varmt nok. Dermed vil du også få mulighet til å høste tidligere.

For uerfarne dyrkere er spisskål og grønnkål de enkleste kålvekstene å lykkes med. De trives også i lettere jord og krever ikke så mye næring som andre kåltyper. Du kan finne dyrkeråd som er spesifike for de ulike kålsortene i den digital gartneren. Følgende er generiske råd som gjelder for alle typer kål.

Forkultivering

Generelt bør du starte forkultivering av kålplantene 4-6 uker før utplanting, og de bør ikke plantes ut før siste frostnatt med mindre du kan beskytte dem i en varmebenk, tunell e.l. De fleste typer kål tåler noe frost, men flere netter med temperaturer under 8 grader kan medføre at blomkål eller hodekål ikke danner hoder. Det er store geografiske og lokale forskjeller for når siste frostnatt opptrer, og du bør planlegge ut fra dyrkeforholdene du har der du bor.

Det enkleste er å så kålen i pluggbrett. Da påvirkes de følsomme røttene minst mulig når plantene senere skal transplanteres. Hvis du potter om så pass på at kålen ikke settes i for store potter, da er det lett for at de får for mye fuktig jord rundt røttene. Hold temperaturen høy i starten, mellom 20-28 °C. Når de første bladene dukker opp kan temperaturen senkes til 15 °C. De trenger også plantene så mye lys som mulig. Har du ikke nok plass i vinduskarmen bør du derfor settes dem under et vekstlys. Hvis plantene får for lite lys vil de bli tynne, høye og skrantne.

Kål krever mye næring. Hvis de står for lenge i samme potte bør du derfor tilføre næring underveis. Det er lett å se på plantene når det er på tide å gi dem mer næring da veksten stopper opp og bladene blir gule. Planlegg gjerne for å tilføre næring et par uker etter spiring.

En uke før utplanting bør brettet settes ut til herding.

Småplanter kål

Utplanting

Plant helst småplantene ut på en overskyet dag da de små kålplantene tåler dårlig å tørke ut. Kål er generelt følsom for tørke og må vannes regelmessig i sommermånedene. Den er også følsom for høy varme. Hvis du bor i et område hvor det kan bli varmt om sommeren så bør du derfor planlegge tidspunkt for utplantingen slik at du unngår at kålen modnes når det er på det varmeste. Planlegg heller for å høste kål på sensommeren eller tidlig høst. Kålvekster med kortere vekstsesong kan du plante ut tidlig og høste inn før sommeren setter inn for godt. Til å hjelpe deg i planleggingen kan du bruke såkalenderen og informasjon om vekstperiode for ulike typer kålvekster som er tilgjengelig i den digitale gartneren.

Plantene settes litt dypere enn de står i pluggen og dekkes til med jord. Kålplantene trenger god plass for å utvikle seg. Du kan finne anbefalte planteavstander for de ulike kålvekstene i den digitale gartneren. Dekk også gjerne jorden med gressklipp. Da tilfører du nitrogen som kålen liker, samtidig som at jorden holder bedre på fuktigheten og ugress hindres i å slippe til (men pass også på at sneglene ikke finner frem). 

Problemer og sykdommer

Kålen er utsatt for kålflue, kålsommerfugl og kålmøll. Plantene er mest utsatt hvis de er stresset av tørke eller har næringsmangel så pass godt på at de vannes og har tilstrekkelig næring. Et annet godt tiltak er å dekke kålen med et insektsnett. Følg også regelmessig med på plantene dine og plukk vekk evnt. egg og larver for hånd. Klipp alle snegler du ser i to med en saks.

Den mest problematiske sykdommen for kålvekster er klumprot. Klumproten er en organisme som angriper røttene til kålen, og den kan overleve i jorden i flere år. Derfor er det viktig å planlegge for vekstskifte. Det bør gå fem år mellom hver gang du dyrker kål på samme areal.

Lær mer

Vil du lære mer om hvordan du kan lykkes med å dyrke kål, så finnes det en mengde gode kilder for læring rundt om på internettet. Prøv f.eks. en av disse kildene:

  1. Oppal, planting, stell og høsting av kål. Artikkel fra Agropub: https://www.agropub.no/fagartikler/oppal-planting-vanning-og-stell-av-kal
  2. Dyrk kål, Dyrkningsguide fra Nelson Garden: https://www.nelsongarden.no/inspiration-main-page/dyrkingsguider/dyrk-kal/
  3. Grow calabrese and cabbage for early harvests, use same method for late cropping too, Video av Charles Dowding: https://www.youtube.com/watch?v=KZcqSlI_OJE
  4. Så kål, Første del av miniserie om hvordan dyrke kål, video av Maria Berg Hestad: https://www.youtube.com/watch?v=0ezpmBU9HgY
Kjenner du til andre god kilder til informasjon som vi burde inkludere? Gi oss gjerne tilbakemelding om det ved å legge inn en kommentar eller ved å ta kontakt på info@digitalgardener.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *